Asid folik: mengapa ia diperlukan bagi ibu mengandung


Dasar pemalas nak update blog tapi nak update jugak.. erm macam ni lah jadinya. sebulan sekali update. Well i have a goooooood news. My friend sudah pun pregnant. 5 minggu 5 hari. Wahhhhh. nak baby jugak. Alhamdulillah Setiap wanita sudah kahwin pasti mahukan anak kan untuk menyerikan lagi rumah mereka.. So, me?? kapan?? kapan-kapan aja kawen dong. Cukup duit kite langsungkan teruih.. Well saya nasihatkan beliau amik suplemen time pregnant ni. Terutama Asid Folik.. Why Asid Folik important?? Baca di bawah ok.

Apakah asid folik?

Asid folik adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu. Sesetengah makanan seperti roti dan bijirin sarapan diperkuat dengan asid folik.

Mengapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. 

Dalam masa 12 minggu pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu. 

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan, anda sudah boleh berhanti mengambil asid folik. Namun jika anda terus mengambil asid folik sepanjang kehamilan, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda ataupun bayi anda. 

Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?

Anda dinasihatkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari sebaik sahaja anda merancang untuk hamil. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Baik juga jika anda makan makanan yang kaya dengan folat. 

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub neural (NTD) mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. 

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik. 

Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya dengan folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua. Berikut adalah makanan yang kaya dengan folat: 

Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:

-bayam, 1 cawan
-kacang bendi, setengah cawan
-asparagus, setengah cawan
-lentil, setengah cawan
-hati, 1 keping
-11 batang taugeh brussels
-kacang mata hitam, 4 sudu makan
-emping bran, 7 sudu makan
-germa gandum, 25g / 1 aun
-betik sederhana besar.


Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:

-brokoli kukus, 2 pucuk
-buah oren saiz besar
-nasi putih, setengah cawan
-oat, setengah cawan
-kacang merah, setengah cawan
-jagung saiz besar, 1
-biji bunga matahari, 1 aun.


Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit. Ingatlah bahawa asid folik dalam makanan akan musnah jika terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan sedikit air sahaja. Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur sebentar atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro ataupun mentah. Anda juga boleh mendapatkan B- Complex daripada Shaklee sebagai suplemen anda yang mengandungi Asid Folik (tahan sehingga 4 bulan). Untuk trimester yang pertama Asid Folic adalah penting bagi ibu mengandung serta bayi dalam kandungan. :)


sumber:here

Comments